Hasan Şener - Anasayfa

Hasan Şener

Personal Writings, PhD Adventure



watch this blog!

CAD - CAM - CAE ?

31 Mart 2017 Cuma - # # # # # #
Evet nedir bu başlıktaki üç kelime?

Neden bunlar birbirleriyle sürekli anılmakta? İyi bir mühendis bunlardan hangilerini bilmeli?

Gelelim en baştan:

CAD: Computer Aided Design, yani bilgisayar desktekli tasarım demek. Aslında tasarım denmesi bence biraz yanlış olmuş ama neyse, detaylarına daha sonra geleceğim fakat kısaca bahsetmek gerekirse herhangi bir 2D ya da 3D modelleme programında bir ürünü modellemektir CAD kısaca.

CAE: Computer Aided Engineering, bu da bilgisayar destekli mühendislik demek. Ee tamam da abi ben bilgisayardan "Hesap Makinesi" programını açtığımda da bir mukavemet sorusu çözersem bu yaptığım mühendislik mi olacak? Elcevap - Hayır kardeşim. CAE'den kastımız bir sorunun (sorun burada yapılan tasarım-modelleme vb.) çözümüne daha gelmeden önce ortaya çıkabilecek ezilme, stress, strain, deformation gibi nitelikleri tahmin edebilme yani simüle edebilmektir. Hangi programlarla yaparız hocam? derseniz ne analizi yapacağınıza göre elde bir sürü seçenek mevcut tabi ki. En bilindik ve popüler olan ANSYS, Fluent, Nastran, Patran... kullanılabilir.

CAM: Computer Aided Manufacturing, veee sonuncu olarak bilgisayar destekli üretim. Hoaydaa o nasıl ki? demeyin. Şimdi parçayı modelledik güzel, analizini yaptık sıkıntı yok, e gelelim şimdi üretimine. Öyle ustaya hadi al bunu yap! demeyeceğiz tabi ki. Burada modellenilen parçanın hangi tezgahta, hangi kesici takımlarla, kaç devirle, operasyon hızına kadar bu sefer de üretimin simülasyonunu yapmamız lazım.


Bir Mekanik Tasarım Mühendisi Ne Yapmalı, Ne Bilmeli?

Varsayalım Solidworks'te biz CAD olayını gerçekleştirdik, güzelce parçamızı modelledik, toleranslarını falan ayarladık. Daha sonra aldık modelimizi ANSYS'e attık. Supportları, loadları, frictionları falan verdik, statik yapı analizini tamamladık ve istediğimiz sınır değerleri aralığında parçamızın güvenli olduğuna karar verdik. Daha sonra ise bu parçanın hangi tezgahta nasıl üretileceğini simüle edebilmemiz için SolidCAM kullandık ve örneğin 5-EKSEN CNC için programlamasını yaptık ve G-Code'larını oluşturduk. Parçamız yaklaşık 12 dakika'da belirlenen operasyon hızına göre üretiliyor. Bir günde yaklaşık 800-850 arası parça üretebilirim diye karar verdik. Artık teknik resimleri hazırlamaya geldik ve hazırladık. Son olarak da G-Code'u ustamıza verdik. Tebrikler bir parça üretmiş olduk !


Yukardaki paragrafı tekrar okursanız şuna dikkat edeceksiniz:

Bir mekanik tasarım mühendisinin, Ar-Ge aşamasından Üretim aşamasına kadar olan süreçlerini sırasıyla nasıl yapıldığını göreceksiniz.

Demek ki, sıramız :

1- Tasarla
2- Simüle et ki tekrar tekrar ek maliyet çıkarma
3- Bunun üretimini de simüle et ki hem maliyet az olsun hem de daha fazla ve hızlı üretip kârım artsın.
4- Teknik resimleri ayarla da hadi seri üretime geçelim gari...




Last Comments